Web Analytics
Skip to content

Westminster Abbey

Westminster Abbey (egentlig St. Peterskirken i Westminster) i London er Storbritannias tradisjonelle kroningskirke og siste hvilested for landets monarker. Den er hovedsakelig bygd i gotikk. Den har en størrelse og prakt som normalt forbindes med katedraler, men var opprinnelig en klosterkirke og har nå status som kongelig kapell.

Ifølge historien ble et tempel bygd her i 616 på et sted som på den tid ble kalt Thorney Island, Torneøya. Det hevdes at en fisker på Themsen så St. Peter i et syn. Der fiskeren mente at synet hadde stått, ble det bygget et tempel til St. Peters ære. Om dette tempelet noensinne har eksistert, får vi kanskje aldri vite, men vi vet med sikkerhet at den nåværende kirken ble bygd av Edvard Bekjenneren, den siste angelsaksiske konge i England, mellom årene 1045 - 1050.

Kirken ble vigslet 28. desember 1065. Kirken ble reist som bot for at Edvard ikke maktet å holde løftet om en pilegrimsreise. Paven forslo at han isteden kunne innfri løftet ved å bygge en klosterkirke.

Den originale klosterkirken ble bygget for benediktinermunkene i en romansk stil som blir betegnet som ‘Norman’ i England. Den ble ombygd i gotikk i årene 1245-1517. Den første byggefasen ble organisert av Henrik III som en helligdom til ære for Edvard Bekjenneren og som et egnet sted for kongens eget gravkammer under det som da var den høyeste gotiske kirkeskipet i England. Arbeidet ble hovedsakelig ferdiggjort av arkitekten Henry Yevele under styret til kong Richard II.Denne delen av kirken er klart inspirert av fransk gotikk. Kong Henrik VII fikk bygget på et kapell i en sen-gotisk stil (karakterisert med dominerende vinkelrette linjer) dedikert til Jomfru Maria i 1503, også kjent som «Henrik VII Lady Chapel».

Adresse
The Chapter Office
20 Dean’s Yard
Westminster Abbey
LONDON
SW1P 3PA

https://www.westminster-abbey.org/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *